Samuli Kinnunen

Kansainvälinen Shindo® -kouluttaja ja oppaan kirjoittaja

KEHO JA MIE­LI  pyr­ki­vät aina pa­lau­tu­maan luon­tai­seen tasa­pai­noon­sa.  Ke­hon ja mie­len tasa­pai­no on toi­saal­ta siis maa­il­man luon­nol­li­sin asia. Toi­saal­ta se on ta­voi­te, jon­ka saa­vut­ta­mi­nen ei ole ke­nel­lä­kään it­ses­tään­sel­vyys.  Se  on­nis­tuu  kui­ten­kin  hel­pom­min,  kun  osaa  kuun­nel­la oman ke­hon­sa vies­te­jä. Ke­hon hie­no­va­rai­set vies­tit jää­vät usein huo­maa­mat­ta tai pai­nam­me ne kii­rei­sen ar­jen ja suo­ri­tus­pai­nei­den alle.

RIIT­TÄ­MÄT­TÖ­MYY­DEN JA TYY­TY­MÄT­TÖ­MYY­DEN TUN­TEET, joi­ta ny­kyi­nen elä­män­ta­pam­me väis­tä­mät­tä ai­heut­taa, ker­ty­vät ke­hoom­me. Ne nä­ky­vät jän­nit­tei­nä, vä­sy­myk­se­nä ja är­ty­myk­se­nä. Ti­lan­teen jat­ku­es­sa luon­nol­li­nen tasa­pai­no voi järk­kyä, jol­loin keho, mie­li tai mo­lem­mat al­ka­vat oi­reil­la. Tä­män op­paan Shindo® -ve­ny­tyk­siä kan­nat­taa käyt­tää ti­lan­teis­sa, jois­sa vä­sym­me tai ke­rääm­me tur­haa jän­ni­tys­tä ke­hoom­me. Nois­sa ti­lan­teis­sa työs­ken­te­lem­me usein huo­nos­sa er­go­no­mi­ses­sa asen­nos­sa, joka ke­rää jän­ni­tyk­siä ke­hoon en­ti­ses­tään. Muu­ta­ma rau­hal­li­nen hen­gi­tys ja oi­ke­a­op­pi­ses­ti teh­ty ve­ny­tys —  ja työ jat­kuu ren­tou­tu­nee­na ja te­hok­kaam­min.

VE­NY­TYK­SET OVAT OMA­TOI­MI­HAR­JOI­TUK­SIA.  Suo­sit­te­lem­me kui­ten­kin, että käyt vä­hin­tään ker­ran oh­ja­tus­sa Shindo®   -har­joi­tuk­ses­sa, jos­sa har­joi­tel­laan kes­kit­ty­mis­tä, ve­ny­tys­ten oi­ke­aa koh­dis­ta­mis­ta sekä eri­lai­sia vai­keus­ta­so­ja. Tä­hän op­paa­seen on koot­tu vain pe­rus­tie­to sekä oh­jeet kuu­den (6) tär­keim­män Shindo® -ve­ny­tyk­sen har­joit­te­le­mi­sek­si ja li­säk­si muu­ta­mia ren­tou­tus­har­joi­tuk­sia yk­sin tai pa­rin kans­sa teh­tä­vik­si. Har­joit­te­luun liit­tyy pal­jon yk­si­tyis­koh­tia, joi­ta täs­sä op­paas­sa ei ole kä­si­tel­ty. Esi­mer­kik­si sym­paat­ti­sen ja para­sym­paat­ti­sen her­mos­ton sekä tun­to- ja lii­ke­her­mo­jen toi­min­taa suh­tees­sa ren­tou­tu­mi­seen ja jän­nit­tä­mi­seen ei ole täs­sä op­paas­sa eri­tyi­ses­ti kä­si­tel­ty, sa­moin kuin tun­to- ja lii­ke­her­mo­jen osuut­ta li­has­jän­nit­tei­siin sekä li­has­ten toi­min­taan. Näis­tä ja op­paas­sa käy­te­tyis­tä kä­sit­teis­tä ja ter­meis­tä löy­tyy kui­ten­kin kiin­nos­tu­neil­le hel­pos­ti lisä­tie­toa ja poh­dit­ta­vaa niin län­si­mai­ses­ta kuin itä­mai­ses­ta hoi­to­tie­tees­tä sekä Shindo® -jat­ko­kou­lu­tus­oh­jel­mis­ta.

KOU­LU­TE­TUT SHINDO® -HOI­TA­JAT  te­ke­vät hoi­to­ja mm. pai­nan­ta­me­ne­tel­mil­lä ja ve­ny­tyk­sil­lä ke­hon me­ri­di­aa­ne­ja huol­ta­en. He oh­jaa­vat si­nut sy­vem­mäl­le keho­työs­ken­te­lyn peri­aat­tei­siin ja so­pi­viin itse­hoi­to­me­ne­tel­miin.

Ota siis roh­ke­as­ti yh­teyt­tä oman paik­ka­kun­ta­si hoi­ta­jiin, jot­ka löy­dät Shindo ry:n koti­si­vul­ta: www.shindo.fi.

Tämä opas on vuon­na 2011 jul­kais­tun op­paan di­gi­ta­li­soi­tu pe­rus­pai­nos. Uusi in­ter­ak­tii­vi­sem­pi ja vi­deo-oh­jeil­la ri­kas­tet­tu opas jul­kis­te­taan vuo­den 2015 ai­ka­na. Kii­tok­set kai­kil­le op­paan te­koon osal­lis­tu­neil­le, myös niil­le, joi­ta en täs­sä ole osan­nut erik­seen kiit­tää.”

Sa­mu­li Kin­nu­nen on pe­reh­ty­nyt shindoon Sensei Kuratomin oh­jauk­ses­sa vuo­des­ta 1996 läh­tien ja on yksi shindo ry:n pe­rus­ta­ja­jä­se­nis­tä. Sa­mu­li on käyt­tä­nyt Shindo® -me­ne­tel­mää mm. hy­vin­voin­ti­kou­lu­tuk­sis­sa, fy­si­kaa­li­sis­sa hoi­dois­sa, kun­tou­tuk­sis­sa ja itse­puo­lus­tus­kou­lu­tuk­sis­sa.

SHINDO®Ke­hon­työs­ken­te­ly­opas, Shindo ry, Finland16.11.2014